blog

    Nora wordt zwaar toegetakeld op haar werk

    3 min leestijd02 jun 2022

    Mishandeld worden door een paar jongeren uit de instelling waarvoor ze werkt. Nora kon het niet bevatten. Nu zat ze zwaar toegetakeld bij de Eerste Hulp. Hoe kon dit gebeuren? Ze is juist zo begaan met het welzijn van die jongens. Ze voelt aan haar gezicht en realiseert zich dat het foute boel is.

    Recht uit de praktijk

    Bekijk meer

    Nora (26) is een stoere meid met een gevoelig hartje. Ze vond het verschrikkelijk toen haar ouders uit elkaar gingen. Zij was toen elf jaar en zat klem tussen haar ruziënde ouders. Ze ging al vroeg op kamers. De jaren die volgden waren geweldig. Ze studeerde sociaal werk en begon vol passie aan haar baan als jongerenbegeleider in een kliniek voor jongeren met psychische problemen. Ze kon zich goed inleven, juist omdat ze zelf zo goed wist hoe het is als je het thuis niet zo getroffen hebt.

    Mikpunt

    Ze was met een paar jongens enthousiast aan het tafelvoetballen en de gemoederen liepen steeds hoger op. Een paar jongens werden agressief en Nora probeerde met kalmerende woorden de boel tot bedaren te brengen. Het ging mis. Ineens werd zij zelf het mikpunt van de agressie en er was niets dat ze kon doen om het te stoppen. In het ziekenhuis blijkt dat Nora’s neus en kaak zijn gebroken, een paar ribben gekneusd en ze heeft een hersenschudding. Ze is meerdere keren in haar gezicht getrapt terwijl ze op de grond lag. De arts adviseert haar om psychische hulp te zoeken. Ook haar werkgever biedt psychische hulp aan wanneer hij haar bezoekt. Dat vindt ze niet nodig. Ze heeft het immers altijd prima zelf weten te redden.

    Nachtmerries

    Een paar dagen later komt alsnog de klap. Ze krijgt last van nachtmerries, is zeer emotioneel en angstig. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ze draait rondjes in haar hoofd. Als ik haar spreek en zij haar aangrijpende verhaal doet, vraagt ze zich af of ze ooit nog terug wil naar de kliniek en ze maakt zich zorgen over haar toekomst. Ze kan voorlopig niet meer werken. Als eerste verzeker ik haar dat de mishandeling zeker niet haar schuld is. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor een veilige werkplek.

    Schadevergoeding

    Ik stel Nora's werkgever aansprakelijk voor de schade die zij heeft geleden en hij neemt zijn verantwoordelijkheid. De verzekeraar van de kliniek zal dit regelen. Ik maak een overzicht van alle schade die Nora heeft en vraag om vergoeding hiervan. In eerste instantie worden alle directe kosten betaald, maar na verloop van tijd wordt in twijfel getrokken of de klachten van Nora nog wel het gevolg zijn van de mishandeling. Gelukkig had ik alle medische informatie goed in kaart, van zowel het fysieke als het mentale deel van het letsel. We stonden dus sterk in de onderhandelingen.

    Succesvolle regeling

    De verzekeraar is uiteindelijk bereid alle kosten te betalen: zowel de medische kosten als huishoudelijke hulp, smartengeld en het verlies van haar arbeidsvermogen. Zij kreeg daardoor alle rust en tijd om te herstellen. Nora heeft een begeleider gevonden om op zoek te gaan naar ander, vergelijkbaar werk, maar dan met minder onberekenbare jongeren. Ze is blij dat ze weer toekomstperspectief ziet met een nieuwe functie waarin ze nog steeds haar passie kan volgen: jongeren helpen die het moeilijk hebben.

    Disclaimer

    In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief.



    Recht uit de praktijk

    In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

    Meer artikelen van Recht uit de praktijk

    Ook interessant voor je

    Letselschade bij je kind: dit moet je als ouder weten
    13 mrt 20254 min leestijd

    Letselschade bij je kind: dit moet je als ouder weten

    Een verkeersongeluk met je kind is een nachtmerrie voor elke ouder. Naast de emotionele impact, zijn er ook juridische en praktische zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen bij letselschade van je kind, welke rechten je hebt, en hoe DAS je kan helpen.

    Joep op een opgevoerde fatbike: gevolgen na aanrijding
    11 mrt 20253 min leestijd

    Joep op een opgevoerde fatbike: gevolgen na aanrijding

    Joep (16 jaar) fietst dagelijks op zijn fatbike naar zijn stage. Joep heeft zijn fatbike opgevoerd zodat hij extra snel op zijn stage is. Op een ochtend fietst Joep met volle snelheid op het fietspad als hij bij het kruispunt wil afslaan. Jack fietst in de tegenovergestelde richting en wil rechtdoor. Joep let niet op, ziet Jack pas op het laatste moment en kan door de snelheid die hij maakt niet meer op tijd remmen. Een ongeval volgt

     AVP betaalt de door Fleur op een fatbike veroorzaakte schade
    11 mrt 20253 min leestijd

    AVP betaalt de door Fleur op een fatbike veroorzaakte schade

    Fleur is 13 jaar. Voor haar verjaardag heeft ze een nieuwe fatbike gekregen. Samen met haar vriendinnen fiets ze door de stad. Fleur is zo druk met haar vriendinnen aan het kletsen dat ze niet door heeft dat Bea (74 jaar) op haar elektrische fiets van rechts aan komt rijden. Er ontstaat een ongeval.

    Item 1 - 3 uit 3