blog

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan

3 min leestijd03 okt 2024

Een verkeersongeval kan een ingrijpende ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als je ermee in aanraking komt. We delen graag een aantal essentiële tips die je kunnen helpen als je betrokken raakt bij een verkeersongeval.

Sanne de Boer

jurist

Bekijk meer

Wat te doen na een verkeersongeval: vijf cruciale stappen

  1. Vul een Europees schadeformulier in - Noteer het kenteken, merk en type van de andere betrokken voertuigen. Dit helpt je om de verzekeringsgegevens te achterhalen. Vul zowel de voor- als achterzijde van het formulier volledig in. Vergeet ook niet je handtekening onderaan het formulier te noteren.
  2. Maak foto's - Leg de plaats van het ongeval vast door foto's te maken van de voertuigen, hun positie en de schade. Dit kan belangrijk bewijs vormen.
  3. Noteer de contactgegevens van getuigen - Vergeet niet om de namen en telefoonnummers van eventuele getuigen te noteren. Dit kan cruciaal zijn voor het vaststellen van de schuldvraag, maar wordt vaak vergeten.
  4. Bij onenigheid: onderteken niet - Als je het niet eens bent met de andere partij over wat er is gebeurd, onderteken het schadeformulier dan niet of plaats een opmerking bij punt 14 op het formulier.
  5. Informeer je verzekeringsmaatschappij - Meld het ongeval zo snel mogelijk bij je autoverzekering. Dit versnelt de afhandeling van de schade.

Op zoek naar nog meer tips? Download dan ons stappenplan ‘wat te doen na een verkeersongeval'

Bij letsel: raadpleeg direct een arts 

Heb je lichamelijke of psychische klachten na het ongeval? Ga direct langs je (huis)arts om je letsel te laten beoordelen. Zelfs als de klachten klein lijken. Dit is belangrijk omdat je moet kunnen aantonen dat de klachten door het ongeval zijn veroorzaakt. De diagnose van de arts dient als bewijs bij eventuele juridische stappen. 

Meer weten over de verschillende klachten na een verkeersongeval? Lees er hier meer over.

Schadevergoeding na een verkeersongeval

Of je recht hebt op een schadevergoeding, hangt af van wie aansprakelijk is. Als de tegenpartij aansprakelijk is kun je een schade vergoeding krijgen. Dit kan zowel voor materiële schade (zoals reparatiekosten of medische kosten) als immateriële schade (zoals pijn en leed). Bewaar alle facturen en houd een overzicht bij van de kosten die je maakt door het ongeval.

Wil je meer weten over wanneer je recht hebt op een schadevergoeding? Download onze informatiegids ‘Krijg ik een schadevergoeding?’

Gevolgen voor je werk

Een verkeersongeval kan ook invloed hebben op je werk. Kun je door het ongeval (tijdelijk) niet werken? Meld dit direct aan je werkgever. In Nederland heb je als werknemer recht op doorbetaling van je salaris bij ziekte, maar de voorwaarden verschillen per werkgever en per cao. Als je inkomen misloopt als gevolg van het ongeval, bijvoorbeeld als je ZZP’er bent, kun je hiervoor een vergoeding claimen.

Benieuwd waar je als werknemer recht op hebt bij letsel na een ongeval? Lees er hier alles over inkomstenderving.

Conclusie: beperk de gevolgen door het nemen van de juiste juridische stappen

Een verkeersongeval brengt veel onzekerheden met zich mee. Door voorbereid te zijn en de juiste stappen te nemen, kun je de gevolgen beperken. Vergeet niet om contactgegevens van getuigen te vragen, volg de juiste procedures na een ongeval en schakel juridisch advies in als dat nodig is.

Wij helpen je graag!

Heb je letsel opgelopen door een ongeval en heb je een rechtsbijstandverzekering bij DAS, meld dan je schade bij DAS Rechtsbijstand. Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Ook dan helpen we je! In de meeste gevallen is dit kosteloos.

Op zoek naar juridisch advies? Bekijk wat wij voor je kunnen doen.

jurist

Sanne de Boer

Als jurist personenschade help ik letselschadeslachtoffers bij het weer op de rit krijgen van hun leven en het verhalen van een redelijke schadevergoeding.

Meer artikelen van Sanne de Boer

Ook interessant voor je

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar
15 jan 20253 min leestijd

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar

Wat moet je doen als je door het eten van blauwe bessen ziek bent geworden en waar heb je dan recht op? Wij leggen het uit in ons blog.

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen
18 dec 20243 min leestijd

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen

Els kan na een korte revalidatie weer terug naar huis. Alleen zoon Dennis wil daar een stokje voor steken, tegen haar eigen wil en die van haar andere zoon Marten in. Lees in ons blog hoe we konden helpen.


Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Item 1 - 3 uit 3