blog

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

3 min leestijd12 jun 2024

Of het nu over het klimaat gaat of de discussie over Israël en Palestina, dit soort onderwerpen komen steeds meer voorbij op de werkvloer. Werknemers die meedoen aan een klimaatmars of demonstreren tegen de oorlog in Gaza. Werkgevers worstelen soms met de grote betrokkenheid en uiteenlopende standpunten van het personeel. Maar mogen werkgevers het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Het begon bij corona met discussies over vaccinaties en overheidsmaatregelen. Nu met Oekraïne, boerenprotesten en de discussie over Israël en Palestina loopt het soms hoog op. Werkgevers mogen deelname aan een demonstratie niet zomaar verbieden. Ze mogen wel van hun werknemers vragen zich fatsoenlijk op te stellen en niet te gaan rellen. En al helemaal niet met bijvoorbeeld een jasje aan met het bedrijfslogo. Dan raakt dat de werkgever en kan de werkgever daar maatregelen treffen als een werknemer zich misdraagt.

Ontslag als werknemer zich blijft misdragen

Soms laaien de discussies ook op de werkvloer flink op. Het is de taak van de werkgever om te zorgen voor een veilige werkplek. Als de discussies op de werkvloer zodanig oplaaien dat een werknemer zich onveilig voelt, moet daar wat aan gedaan worden. Vrijheid van meningsuiting is er altijd. Maar zodra het de werkverhouding gaat raken, moet de werkgever wel ingrijpen. Dan moeten gesprekken worden gevoerd, kunnen er waarschuwingen worden uitgegeven of in het ergste geval moet de werkgever over gaan tot ontslag. Soms is ontslag niet uit te sluiten als een werknemer zich blijft misdragen.

Heldere afspraken en draaiboeken

Er zijn bedrijven die gesprekken over religie of politiek op de werkvloer ontmoedigen. Dat gaat ver. Maar als andere oplossingen niet meer mogelijk zijn en de veiligheid van werknemers komt in gevaar? Dan kan zo’n maatregel onontkoombaar zijn. Het is in ieder geval goed om met elkaar te bespreken hoe je er met elkaar op de werkvloer mee omgaat. Daar kunnen heldere draaiboeken bij helpen, zoals we die ooit ook bedachten voor het gebruik van social media op de werkvloer.

In de media

Pascal Besselink sprak over dit onderwerp bij BNR Nieuwsradio en op Radio NPO1



advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023
27 dec 20234 min leestijd

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023

Een selectie van spraakmakende, leuke, smeuïge, maar soms ook treurige arbeidsrechtzaken in 2023.

1 van 3