blog
Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan leiden tot verstrekkende gevolgen. Een ogenschijnlijk onschuldige clausule in een beëindigingsovereenkomst kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet.
Al in 1997 heeft de Hoge Raad geoordeeld over de mededelingsplicht van werknemers bij de vraag over uitzicht op een nieuwe baan tijdens onderhandelingen. De Hoven Amsterdam en Den Haag hebben geoordeeld dat werknemers zelfs proactief moeten informeren over een concrete mogelijkheid op ander werk.
In vergevorderd stadium
Een uitspraak van de kantonrechter Utrecht in 2011 gaat zelfs nog iets verder. Die kantonrechter oordeelde dat een werknemer verplicht is zijn werkgever te informeren als onderhandelingen over een nieuwe functie in een vergevorderd stadium zijn en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door de werknemer zullen worden of al zijn aanvaard.
Zelfs ontslag op staande voet
En soms gaat het nóg een stapje verder en volgt ontslag op staande voet omdat werknemer uitzicht op werk elders "verheimelijkt". In deze zaak hield dat stand.
Tegenbewijs leveren
Vorig jaar kwam een opmerkelijke zaak aan het licht waarin een werknemer, ondanks een overeengekomen ontslagvergoeding van ruim 20.000 euro, mogelijk met lege handen komt te staan. De kantonrechter oordeelde voorlopig dat de werknemer ten tijde van de overeenkomst uitzicht had op ander werk. Een cruciaal moment waarop de werknemer nu tegenbewijs mag leveren.
Niet lichtzinnig mee omgaan
Het lijkt misschien oneerlijk dat men geen uitzicht op ander werk mag hebben, maar (ver)zwijgen kan financiële gevolgen hebben. Het advies aan werknemers is dan ook om niet lichtzinnig met dit onderwerp om te gaan, want (ver)zwijgen, waar achteraf spreken een plicht was, kán vergaande (financiële) gevolgen hebben, hoe oneerlijk dat ook voelt of is.
Pascal Besselink
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...
Meer artikelen van Pascal Besselink