blog

Ouderschapsverlof: de lat om af te wijzen ligt hoog

3 min leestijd03 apr 2023

Sinds de invoering van betaald ouderschapsverlof per 1 augustus 2022 kregen we bij DAS geregeld vragen binnen over het weigeren van het opnemen van betaald ouderschapsverlof wegens zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

We zagen regelmatig dat werkgevers weigerden de periode goed te keuren zonder goede reden. In tijden van personeelstekorten begrijpelijk, maar je moet als werkgever met goed onderbouwde argumenten komen om een dergelijk verzoek te weigeren.

Oordeel rechter

Dat blijkt ook uit een recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Een medewerker van een notariskantoor deed het verzoek om na afloop van haar bevallingsverlof 9 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dit verzoek werd geweigerd door haar werkgever, omdat er geen vervanger te krijgen was die haar werkzaamheden kon overnemen door het personeelstekort. Daardoor zou het voor het kantoor zeer lastig, zo niet onmogelijk worden om alle functies in te vullen.

De rechter oordeelde echter dat het verzoek toegezegd moest worden. Het is weliswaar lastig om voor een relatief kort tijdsbestek een nieuwe ervaren medewerker te vinden, maar er is geen sprake van een dusdanig zwaarwegend bedrijfsbelang dat de invulling van het ouderschapsverlof moet worden aangepast.

Extra belasting leidt niet tot risico’s

Volgens de rechter leidt de extra belasting van twee andere collega’s niet tot enorme risico’s. Daarnaast weegt mee dat de werkzaamheden van de medewerker tijdens haar zwangerschap- en bevallingsverlof ook zijn overgenomen door de twee collega’s. Er is volgens de rechter onvoldoende gemotiveerd en onderbouwd dat de extra belasting ten koste gaat van de klanttevredenheid of van de omzet. Daar komt bij dat het over een relatief korte periode van 9 weken gaat en de werknemer ‘maar’ 17,5 uur per week werkt.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen niet snel aangenomen

Deze uitspraak bevestigt in ieder geval dat de lat om als werkgever een verzoek tot het opnemen van ouderschapsverlof te kunnen afwijzen hoog ligt. Zwaarwegende bedrijfsbelangen worden door de rechter niet snel aangenomen.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?
15 jan 20253 min leestijd

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?

De werkgever stelt de vakantie van de werknemer vast overeenkomstig de wensen van de werknemer. Zo staat het in de wet. Maar dat geldt niet als de vaststelling van de vakantie in de cao is opgenomen.

De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?
09 okt 20243 min leestijd

De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?

De overgang is een natuurlijk proces waar veel vrouwen mee te maken krijgen, maar helaas blijft het vaak een taboe op de werkvloer. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er stappen zijn die je kunt nemen om de situatie te verbeteren. Miranda Oostenrijk, advocaat arbeidsrecht bij DAS, deelt deze tips met je. 

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?
08 feb 20244 min leestijd

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?

Arbeidsongeschiktheid door risicovolle hobby's zoals wintersport: heb je dan nog recht op loon?

Item 1 - 3 uit 3