blog

Wettelijk meer ruimte voor het opnemen van ouderschapsverlof

4 min leestijd15 nov 2021

Op 12 oktober 2021 stemde de Eerste Kamer in met het ‘Wetsvoorstel betaald ouderschapsverlof’. Dit betekent dat beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor negen van de 26 weken ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald krijgen. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en zes weken geboorteverlof voor de partner. De nieuwe wet gaat in per 2 augustus 2022.

Joyce Bender

advocaat

Bekijk meer

De wet moet het voor ouders aantrekkelijker maken om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen. Nu is het zo dat ouders 26 weken ouderschapsverlof kunnen opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers daar onderling of in een cao andere afspraken over hebben gemaakt.

Negen weken deels doorbetaald

Ouders krijgen dan van het UWV een uitkering ter hoogte van 70 procent van het maximum dagloon indien het Kabinet het lukt om tijdens de aankomende formatie afspraken hierover te maken. Lukt dat niet? Dan bedraagt de uitkering 50 procent. Het maximum dagloon bedraagt op dit moment € 225,57 bruto per dag. UWV en bedrijven hebben dus tot augustus 2022 de tijd om zich voor te bereiden op deze nieuwe regeling.

Blijft mogelijk om aanvullende afspraken over te maken

Het betaalde verlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De overige 17 weken verlof blijven wettelijk onbetaald en kunnen nog steeds tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen. Het blijft mogelijk voor werkgevers en werknemers om daar aanvullende afspraken over te maken.

Meer balans tussen werken en zorgen

Ik vind het een goede zet dat het wetsvoorstel is aangenomen. Hopelijk geeft de nieuwe regeling ouders daadwerkelijk meer (financiële) ruimte in het maken van een keuze voor het opnemen van ouderschapsverlof en zorgt dit voor meer evenwicht in de verdeling van arbeid en zorg tussen partners.

advocaat

Joyce Bender

Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

Meer artikelen van Joyce Bender

Ook interessant voor je

De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?
09 okt 20243 min leestijd

De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?

De overgang is een natuurlijk proces waar veel vrouwen mee te maken krijgen, maar helaas blijft het vaak een taboe op de werkvloer. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er stappen zijn die je kunt nemen om de situatie te verbeteren. Miranda Oostenrijk, advocaat arbeidsrecht bij DAS, deelt deze tips met je. 

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?
21 feb 20243 min leestijd

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?

De werkgever stelt de vakantie van de werknemer vast overeenkomstig de wensen van de werknemer. Zo staat het in de wet. Maar dat geldt niet als de vaststelling van de vakantie in de cao is opgenomen.

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?
08 feb 20244 min leestijd

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?

Arbeidsongeschiktheid door risicovolle hobby's zoals wintersport: heb je dan nog recht op loon?

1 van 3