blog

    Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid: wat betekent dat voor werknemers en werkgevers?

    3 min leestijd18 apr 2020

    Op 17 maart 2020 hadden al meer dan achtenzeventig duizend bedrijven werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanwege het coronavirus. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte bekend dat deze regeling zal worden vervangen door het Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). In mijn blog leg ik uit wat deze nieuwe regeling betekent voor werknemers en werkgevers.

    Joyce Bender

    advocaat

    Bekijk meer

    Ondernemers die vanaf 1 maart 2020 een omzetverlies verwachten van minimaal twintig procent, kunnen van het UWV voor een periode van drie maanden maximaal 90 procent van de loonsom, afhankelijk van het inkomensverlies, vergoed krijgen onder de voorwaarde dat er geen ontslagen plaatsvinden en de werkgever het loon volledig doorbetaald. UWV zal een voorschot verstrekken van 80 procent van de tegemoetkoming die door de ondernemer is aangevraagd. Een noodmaatregel die voor zowel werkgevers als werknemers hopelijk de gevolgen beperkt houdt.

    Voorbeelden

    Zoals aangegeven is de hoogte van de tegemoetkoming afhankelijk van het omzetverlies en maximaal 90 procent van de loonsom. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe de omzetdaling ten opzichte van de hoogte van de tegemoetkoming werkt:

    •Als 100 procent van de omzet wegvalt, dan bedraagt de tegemoetkoming 90 procent van de loonsom;

    •Als 50 procent van de omzet wegvalt, dan bedraagt de tegemoetkoming 45 procent van de loonsom;

    •Als 25 procent van de omzet wegvalt, dan bedraagt de tegemoetkoming 22,5 procent van de loonsom.

    Ingediende aanvragen werktijdverkorting tot en met 17 maart 2020

    De regeling werktijdverkorting is per direct stopgezet. Nieuwe aanvragen zullen door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet meer in behandeling worden genomen. De reeds gedane aanvragen tot werktijdverkorting zullen onder de nieuwe regeling in behandeling worden genomen.

    Hoe je het ook wendt of keert, het coronavirus treft zowel werkgevers als werknemers hard. In ieder geval is er meer duidelijkheid over de maatregelen die de overheid neemt.   

    Disclaimer

    Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

    advocaat

    Joyce Bender

    Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

    Meer artikelen van Joyce Bender

    Ook interessant voor je

    Werkgever kan vasten niet verbieden
    03 mrt 20253 min leestijd

    Werkgever kan vasten niet verbieden

    Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten. 

    Kun je reizen buiten de spits afdwingen bij je baas?
    05 feb 20253 min leestijd

    Kun je reizen buiten de spits afdwingen bij je baas?

    Onlangs riep minister Madlener  automobilisten op om vaker buiten de spits te reizen. Voor sommige werknemers is dit makkelijk te realiseren, maar voor anderen weer niet. Hoe kun je dit regelen met je baas en heb je het recht ertoe? Ik zet vijf  vragen en antwoorden op een rij.

    Mag je zelf kiezen waar je werkt? Vijf vragen over thuiswerken op een rij
    30 jan 20253 min leestijd

    Mag je zelf kiezen waar je werkt? Vijf vragen over thuiswerken op een rij

    Mag je baas eisen dat je op kantoor werkt? Vijf vragen en antwoorden op een rij over thuiswerken.

    Item 1 - 3 uit 3