blog
Tussentijds opzeggen arbeidscontract niet zonder risico
Een tijdelijk contract kun je niet altijd zomaar opzeggen. Er moet dan een tussentijds opzegbeding zijn opgenomen. Zonder een tussentijdse opzegbepaling kunnen zowel werkgever als werknemer het dienstverband niet eenzijdig opzeggen totdat het contract afloopt.
Gebeurt dat toch? Dan spreken we van onregelmatige opzegging en heeft de andere partij recht op een schadevergoeding. Een werknemer die in zo'n geval toch tussentijds opstapt neemt een fors risico. Een werkgever kan dan namelijk een schadevergoeding eisen voor de maanden die de werknemer eigenlijk nog had moeten werken volgens het contract ter hoogte van het brutoloon voor die maanden. En daar komt de vakantietoeslag over die maanden ook nog eens bij.
Uitspraak rechtbank
Recent deed de rechtbank Rotterdam nog uitspraak in zo’n zaak. Een voormalig financieel manager van een trailerverhuurbedrijf moet zijn ex-werkgever ruim 22.000 euro betalen omdat hij in strijd met zijn arbeidsovereenkomst ontslag nam een paar maanden voordat zijn contract pas eindigde.
Soms vergeten op te nemen en soms bewust
In de meeste gevallen wordt zo’n tussentijds opzegbeding wel opgenomen in een tijdelijk arbeidscontract, maar soms wordt het gewoon vergeten. Het komt ook voor dat er bewust voor gekozen wordt om geen tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Bijvoorbeeld bij functies die moeilijk zijn in te vullen of te vervangen. De werkgever wil dan voorkomen dat een werknemer eerder dan de vertrekdatum al weer vertrekt.
Op het netvlies
Als werkgever heb je dus recht op een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding als je werknemer het tijdelijke arbeidscontract niet uitdient en er geen tussentijds opzegbeding is opgenomen. Het is in ieder geval goed dat hier aandacht voor is, want veel werkgevers en werknemers weten dit niet. Het is goed dat dit op het netvlies komt en blijft van zowel werkgevers en werknemers. Dat kan een hoop gedoe en geld besparen.
Pascal Besselink
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...
Meer artikelen van Pascal Besselink