blog

Parttimer die vrije feestdagen misloopt heeft recht op compensatie

3 min leestijd13 dec 2023

Werkgevers moeten rekening houden en waarborgen dat iedere werknemer, voltijders en deeltijders, een naar verhouding van de arbeidsduur gelijk aantal uren vrij heeft. Het is op grond van de wet namelijk verboden om onderscheid te maken tussen werknemers op grond van een verschil in arbeidsduur. Gevolg is dat de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld voor de (financiële) gevolgen ervan.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

De feestdagen vallen jaarlijks op verschillende weekdagen, maar verhoudingsgewijs het vaakst op een maandag. Het College voor de rechten van de mens (CRM) heeft eerder geoordeeld dat dit met name voor deeltijdmedewerkers tot een nadeel kan leiden.

Kantonrechter kan afwijken van CRM oordeel

Het CRM oordeelt enkel over de vraag of er in een bepaalde situatie verboden onderscheid is gemaakt. Als het CRM oordeelt dat dit het geval is, kan de werknemer met dit oordeel in de hand proberen de werkgever te bewegen om compensatie te krijgen over de voorgaande jaren. Er geldt een verjaringstermijn van vijf jaar.

Als de werkgever niet bereid is hierop in te gaan, kan de werknemer de zaak voorleggen aan de kantonrechter. Oordelen van het CRM zijn echter voor de rechter niet bindend. De rechter kan hier dus van afwijken. Maar dat zal niet snel het geval zijn.

Jaarurensysteem invoeren

Een manier om te waarborgen dat werknemers een gelijk aantal uren vrij heeft, is het jaarurensysteem. Met het jaarurensysteem krijgt elke werknemer naar rato van het aantal uren dat de desbetreffende werknemer per week werkt hetzelfde aantal vrije (feest)dagen. Werk je als werkgever met parttimers en je wilt voorkomen door een van die werknemers voor het CRM te worden gesleept? Voer dan een jaarurensysteem in.

Dit werkt als volgt. Elk jaar wordt het aantal werkdagen in dat jaar bepaald. Dit is het totale aantal dagen per jaar minus de weekeinden en de door werkgever erkende feestdagen die niet in het weekeinde vallen. Dit aantal werkdagen gedeeld door vijf levert het aantal werkweken per jaar op. Dit aantal werkweken wordt vervolgens weer vermenigvuldigd met de gemiddelde arbeidsduur per werknemer per week. Deze uitkomst is het aantal uren dat een werknemer per jaar moet werken (jaarurenomvang).







advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Tussentijds opzeggen arbeidscontract niet zonder risico
21 okt 20242 min leestijd

Tussentijds opzeggen arbeidscontract niet zonder risico

Zonder een opzegbeding kan tussentijds opzeggen van een arbeidscontract voor bepaalde tijd financiële gevolgen hebben.

Borstvoeding of kolven op de werkvloer: dit zijn je rechten
07 okt 20243 min leestijd

Borstvoeding of kolven op de werkvloer: dit zijn je rechten

Moet je werkgever een ruimte faciliteren als je nog borstvoeding geeft? Lees hier over je rechten.

Nevenwerkzaamheden verbieden is balanceren tussen bedrijfsbelangen en werknemersrechten
19 jun 20243 min leestijd

Nevenwerkzaamheden verbieden is balanceren tussen bedrijfsbelangen en werknemersrechten

De ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ biedt werknemers sinds 1 augustus 2022 meer vrijheid om nevenwerkzaamheden te verrichten. Een werkgever kan dat niet zomaar verbieden.

Item 1 - 3 uit 3