blog

Sneeuw op komst: kun je thuiswerken afdwingen?

3 min leestijd11 jan 2024

Volgende week worden er winterse buien voorspeld. Dat kan wellicht leiden tot chaos op de weg en op het spoor. Kun je in zo’n geval eisen dat je thuiswerkt?

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Kan een werknemer eisen om thuis te werken bij slecht weer?

Het antwoord hierop is nee. Afdwingen om thuis te werken gaat niet. De basis waarin dat is geregeld is de Wet flexibel werken. Daarin staat dat als de werkgever uitleg geeft waarom de werknemer op zijn werk moet zijn, dat hij of zij daar naartoe moet komen. Sneeuw of niet. Een belangrijke vergadering als reden is bijvoorbeeld al voldoende. Of een klus die enkel op de werkplaats gedaan kan worden.

Je hebt dus geen recht op thuiswerken in zo’n situatie?

Alleen als er sprake is van hele hevige sneeuwval of gladheid is er mogelijk een uitweg. Je kunt je beroepen op goed werkgeverschap. Als je uitlegt aan je werkgever dat je de weg niet op durft uit angst voor een ongeluk, dan zal hij daar naar moeten kijken. Zeker als jij alternatieven aanbiedt om je werk alsnog te doen. Bijvoorbeeld het werk thuis te doen of later in te halen. Dan kan er een situatie ontstaan dat de werkgever dit niet kan weigeren.

Hoe zit het als je niet naar je werk kunt komen doordat bijvoorbeeld de trein niet rijdt?

Het gaat hier om de vraag of je op je werk kunt komen. Dit is en blijft een verantwoordelijkheid van de werknemer. Zelfs bij extreme weersomstandigheden. Is het voor jou niet mogelijk om thuis te werken en je hebt echt geen mogelijkheid om door het extreme weer op het werk te komen? Ga dan in overleg met je werkgever zodat je weet waar je aan toe bent of om een oplossing te zoeken. Het kan dus zijn dat je een vakantiedag moet opnemen of de uren op een ander moment moet inhalen.



advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Nevenwerkzaamheden verbieden is balanceren tussen bedrijfsbelangen en werknemersrechten
19 jun 20243 min leestijd

Nevenwerkzaamheden verbieden is balanceren tussen bedrijfsbelangen en werknemersrechten

De ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ biedt werknemers sinds 1 augustus 2022 meer vrijheid om nevenwerkzaamheden te verrichten. Een werkgever kan dat niet zomaar verbieden.

Te veel ontvangen uitkering terugbetalen: veelgestelde vragen op een rij
07 mei 20244 min leestijd

Te veel ontvangen uitkering terugbetalen: veelgestelde vragen op een rij

Vragen en antwoorden op een rij over terugbetalen van te veel ontvangen uitkering.

Een nieuwe kijk op uitkeringsgeschillen
02 mei 20243 min leestijd

Een nieuwe kijk op uitkeringsgeschillen

Het ontvangen van een te hoge uitkering kan voor velen een zorgwekkende situatie zijn, met de verplichting om het teveel ontvangen bedrag terug te betalen. Voorheen werd deze regel strikt toegepast, met weinig ruimte voor uitzonderingen. Maar recente ontwikkelingen wijzen op een verandering in aanpak.

1 van 3